Wednesday, June 30, 2010

Air Lemuju

  • Dengan rumah air lemuju mosly cap suami isteri mesti la ada....apakah fungsinya...mari kite search sama-sama....
  • Tumbuhan daun lemuju....
    keterangan:
    Tumbuhan dikot ini biasa ditanam sebagai tumbuhan laman kerana penggunaanya dalam masakan dan juga sebagai hiasan.Daunnya yang berbau wangi boleh dijadikan pengganti daun oregano dalam masakan terutamanya masakan itali dan barat.
    kegunaan:
    Merapi dan menyihatkan rambut dengan cara meramas beberapa helai daunnya dan dilumurkan pada kepala. untuk merawat luka, seriawan dan ulser pula lekapkan daunnya pada bahagian yang terlibat. Jus atau ekstrak airnya boleh digunakan untuk merawat kembung perut dan angin dalam badan
  • Apa kaitannya yang aku sibuk2 nak wat entry air lemuju ni....
  • Sekarang ni aku ada makanan kegemaran baru iaitu bihun sup...tah kenapa...klu leh hari2 nak makan bihun sup....bihun sup aku simple...bawang goreng n sayur...cukup..letak kicap manis jalen....sedap tak hingat...tapi kalau dah tiba tang aku offer kat suami aku nak makan bihun sup tak???tau apa jawapannya...
  • Emm...boleh gak..yang, wat begedil sekali ek...boleh gitu suamiku..hahaha....cerewet sket ok bab2 makan...mesti mau complete klu makan bersama...haha....nasib baik le hobi aku masak....berbaloi2 dapat kite kan bang...berbalik semula pada entry ye....
  • Nenek aku mesti ada air lemuju and tonik cap gajah kat umah...nak dijadikan cter...time aku masak bihun sup....apo laiieee...selalu aku akan gunekan air suam yang ada...jadi nenek aku selalu marah...sebab air untuk diminum habis....aku wat masak...jadi die dah letak dalam botol air bertapis untuk aku masak,....aku ni main capai je...apa je botol yang aku nampak....lagi2 memang macam air biasa gak....
  • Punye sedap bihun sup sampai tak hingat....aku ingat kalau aku suke makan bihun sup ni semenjak aku baca blog kawan aku,si Allyani....syok banget tengok nia makan bihun sup....siap tak pakai baju lak tu.....
  • Pagi harinye nenek aku tanye...semalam rase penuh air lemuju ni baru letak...kenapa dah tinggal sikit sangat...ko minum ke long....em....rupenye yang bihun sup semalam berkuahkan air lemuju...teruslah keluar semua angin....
  • dan antara kesannya lagi...bibir aku atas dan bawah telah menggerutu...lawak..lawak...seminggu jugek la...hehe...


1 comment:

Anonymous said...

Urang rawo ko?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, June 30, 2010

Air Lemuju

  • Dengan rumah air lemuju mosly cap suami isteri mesti la ada....apakah fungsinya...mari kite search sama-sama....
  • Tumbuhan daun lemuju....
    keterangan:
    Tumbuhan dikot ini biasa ditanam sebagai tumbuhan laman kerana penggunaanya dalam masakan dan juga sebagai hiasan.Daunnya yang berbau wangi boleh dijadikan pengganti daun oregano dalam masakan terutamanya masakan itali dan barat.
    kegunaan:
    Merapi dan menyihatkan rambut dengan cara meramas beberapa helai daunnya dan dilumurkan pada kepala. untuk merawat luka, seriawan dan ulser pula lekapkan daunnya pada bahagian yang terlibat. Jus atau ekstrak airnya boleh digunakan untuk merawat kembung perut dan angin dalam badan
  • Apa kaitannya yang aku sibuk2 nak wat entry air lemuju ni....
  • Sekarang ni aku ada makanan kegemaran baru iaitu bihun sup...tah kenapa...klu leh hari2 nak makan bihun sup....bihun sup aku simple...bawang goreng n sayur...cukup..letak kicap manis jalen....sedap tak hingat...tapi kalau dah tiba tang aku offer kat suami aku nak makan bihun sup tak???tau apa jawapannya...
  • Emm...boleh gak..yang, wat begedil sekali ek...boleh gitu suamiku..hahaha....cerewet sket ok bab2 makan...mesti mau complete klu makan bersama...haha....nasib baik le hobi aku masak....berbaloi2 dapat kite kan bang...berbalik semula pada entry ye....
  • Nenek aku mesti ada air lemuju and tonik cap gajah kat umah...nak dijadikan cter...time aku masak bihun sup....apo laiieee...selalu aku akan gunekan air suam yang ada...jadi nenek aku selalu marah...sebab air untuk diminum habis....aku wat masak...jadi die dah letak dalam botol air bertapis untuk aku masak,....aku ni main capai je...apa je botol yang aku nampak....lagi2 memang macam air biasa gak....
  • Punye sedap bihun sup sampai tak hingat....aku ingat kalau aku suke makan bihun sup ni semenjak aku baca blog kawan aku,si Allyani....syok banget tengok nia makan bihun sup....siap tak pakai baju lak tu.....
  • Pagi harinye nenek aku tanye...semalam rase penuh air lemuju ni baru letak...kenapa dah tinggal sikit sangat...ko minum ke long....em....rupenye yang bihun sup semalam berkuahkan air lemuju...teruslah keluar semua angin....
  • dan antara kesannya lagi...bibir aku atas dan bawah telah menggerutu...lawak..lawak...seminggu jugek la...hehe...


1 comment:

Anonymous said...

Urang rawo ko?