Wednesday, July 22, 2015

tahun 2015..keropok mache hari raya

lagi setengah penggal...2015 pun akan melabuhkan tirainya...

tapi blog ni masih cenggitu jugak..hihi...jadi sarang labah2 pulak,
banyak jugak bak share...sebab sayang kat blog ni...
tempat bebel, tempat sembang dan diari untuk semua memori,mana bisa nak dihapuskan blog ni kan

anyway...tq so much pada customer yang search keropok mache n oder masuk dengan masyuk..
alhamdulillah...bercerita pasal keropok mache

tahun 2015 ni mmg takde plan nak jualkan keropok mache makcikku itu tapi kuasa Allah siapa sangka dan boleh hanlang..
boleh tiba sekelip mata dan kadangkala diambil sekelip mata...

mungkin juga rezeki anak2 yatim yang dia jaga...yup...dia ibu tunggal...
apa yang aku respect ngan keropok mache die...
kualiti tetap sama walaupun aku tahu ikan bilis, telur smua mahal..
santan juga terasa...tebal tapi ranggup...sebab ada customer yg penat complaint cepat pecah..

jadi uolls...call me klu berminat akan keropok mache..
kualiti dijamin..insyaallah
rm 20 per 50 pcs,insyaallah puashati
call/whatsapp/telegram 0123766713

Wednesday, April 9, 2014

peta pemikiran ithink, peta pelbagai alir





Baiklah, kite teruskan dengan peta pelbagai alir...

peta pemikiran i think,peta bulatan



Assalamualaikum Dan salam sejahtera,
Lama benar rasenye tak berblog,sibuk dengan pelbagai urusan..
Jadi hari ni tiba2 rasa nak share INI..untuk mata pelajaran bahasa melayu tahun 1..saya akan menpublish beberapa lagi hasil kerja murid beserta penulisan rancangan Harian..

P/s..tiba-tiba rasa macam I student yang kene buat blog...just enjoy our precious life everybody...

Wednesday, September 18, 2013

18 September 2013...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Sungguh lama rase tak bersiaran sampai rase elok aku buang aje blog ni ke laut tapi bile tengok balik entry lama-lama...menebal sungguh rase kasih sayang kepada blog ni....

Lagi2 la rasenye agaknye nanti dalam pantang aku leh selalu update blog...ye haaa....ni adalah trimester terakhir mengandung aku...kandungan dah mencecah hampir ke penghujung...ape yang leh aku katakan...bile nurse cakap berat badan awak turun sket...aku gembira...nurse pon nampak gembira tuk aku....

takyah citer panjang2 la..meh layan gambo anak dara saya yang makin marvelous perangainye semenjak perut ibu membesar bagaikan juara ini...



Ini adalah gambar lakonan semata2...iman tak tdo sebenarnya...



Atuk ialah atuk kesayangan iman dan iman adalah cucu kesayangan atuk...takleh berenggang ok klu dah jumpe...ini during majlis kawen cik enon iman...



We all sekeluarga on kawen cik enon...

Ini saje dulu la buat arini....sebenarnye malas nak type entry sebab dah takleh meniarap...tak syiokkk....semoga kita akan selalu jumpe lagi...daaaa.....

Saturday, February 16, 2013

mengeratkan hubungan silaturrahim

Bukankah time kite g kenduri kite akan jumpe ramai saudara mara dan ia amat menyeronokkan,..ye,,,satu motif kenduri adalah untuk berjumpe sedara mara,mengeratkan silaturrahim...dan kadangkala of cos gosip...hehehe.,,jom tgk gambo family aku during majlis bertunang adik sepupu aku....


Gambar 1... ni gambo family aku dgn orang yang bertunang...



Gambar 2 ....aku,iman n babah aku atau datuk iman...posing sebelum majlis mula...




Gambar 3 ... adik beradik mak aku...iaitu mak aku, asu, udo n cikli..of cos woo yg tudung biru serta gambar sepupu2 woo n kakak ipar woo...aku sebak tgk gambar ni bler arwah mamak mus dah takde lagi bersama kami untuk bergambar...al fatihah buat pakcik aku...


Gambar akhir adalah gambar orang yang bertunang dengan makcik2 n pakcik aku...


moga keluarga besar kami sentiasa diberkati dan dirahmati Allah hendaknya...amin...

sampai jumpa...daaa....


Mengidam...

Salam semua...

Aku mula2 tak perasan,memang langsung tidak perasan, yg aku perasan, hari2 aku nak kuey teow kungfu...

aku pon tak nak berharap...sebabnye selalu berharap dan kecewa...alhamdulillah...nanti aku akan sambung entry persepsi tentang berurut part 2 plak memandangkan tu antara popular post...

aku check sendiri je...lom g klinik...alhamdulillah..iman khadijah dapat menyusu ngan aku sampai umur 2 taun walaupun not fully bf...but 80% bf...20% lagi menyusu botol kat nursery...dan menjelang iman khadijah 2 taun on march ini insyaallah the best hadiah untuknye, die akan jadik seorang kakak...

doakan den berjaya menempuhi fasa mabuk yang dah bermula ini dengan jayanya...dan kat bawah ini dipertontonkan kuey teow kungfu yang setiap hari aku mengidam...dan nasi kandar sultana yang memang terbaik dari ladang teluk intan...

sampai jumpa...daaa.....

Friday, February 8, 2013

mulut dan budi bahasa seorang murid

alhamdulillah...sehingga kini aku dikurniakan kesihatan dan rezeki yang murah...semoga segalanya diberkati..salam hari jumaat semua...

rase terpanggil mahu berkongsi satu cerita iaitu conversation aku n seorang bapa murid aku during mengambil wang bantuan persekolahan rm 100...ceritanya begini...

selepasa diberi taklimat dan wang untuk diagihkan pada murid,aku pun mula bergerak ke kelas...murid juge dikehendaki datang semasa tu..dalam perjalanan aku dah nampak ramai ibu bapa beratur depan kelas anak mereka..nak menunggu cikgu yang tak kunjung tiba...padahal masa meeting singkat tu pon kami dah nampak kelibat ramai ibu bapa beratur nak dapatkan wang tersebut...

ye la..kita sebagai manusia bukan semua berlatar belakang yang sama...namun kita perlu sentiasa bersyukur...ada kaya,sederhana, dan mungkin kurang mampu...yess...all these colours kite boleh lihat di muka dan cara ibu bapa murid2 ni...kadang2 kita akan rase...nak amik duit baru nak datang jumpa...tapi biasa sebagai seorang guru...hati kite akan berkata...diorang memerlukan wang tersebut..lebih2 lagi untuk aku yang kebanyakan murid dari kelas sederhana...

Jadi...mulut tak tergamak nak cakap suh bayar yuran bagu those ibu bapa yang datang tuk ambil duit hari tersebut...memang standard ada ibu bapa belum bayar yuran untuk anaknye...tapi klu dilihat dari muka ibu bapa tersebut, sanggupkah aku???memang tak sanggup sementelah ibu bapa tu juge macam malu dengan aku...tapi aku buat2 tak tau aje...macam tak tahu yang die belum bayar yuran lagi...\

tapi ape yang buat aku sakit hati adalah mulut dan budi bahasa seorang murid aku...kisahnya...ayahnye datang lambat...ye la..aku pon paham...orang masing2 bekerja...klu die keje kilang...klu cuti kene potong gaji lak...jadik bapa murid ni datang lewat...dalam kes ni...bapa murid ni keje kilang....

geram sungguh aku dengan die...bila ramai yang dah balik, murid ni habaq kat aku...cikgu aishah bagi saya la duit tu...saya nak beli hp...yang macam cikgu aishah punye...heiii...tingginye taste anak murid ingat rm 100 boleh beli macam2 ke zaman skrang...masa ni aku dah mula rase bersalah juge...rase nak beli hp nokia rm 90 hengget je pkai depan anak murid...sebab imiginasi sesetgh murid begitu...aku hangin...aku ckp...ini klu takde ic takleh amik..kene ibu atau bapa yang amik...die jawab lagi...ala cikgu...tu kan duit saye...aku dah macam malas nak layan masa ni...

then tak lama lepas tu ayahnye datang...dengan pakaian keje...memang hati aku tersentuh sbb aku tgk dari segi pakaian aku tahu yang keje nye bukan senang...aku dah memang kenal bapa murid ni...then die pon isi semua benda,sign n aku pon serahkan angpow duit...tau ape jadi....anaknye serta merta tarik angpow tu seolah2 nak merampas duit tu masa ayahnye nak masukkan dalam dompet yang aku tengok pon dah takde cash sangat...

ayahnye cpat2 tarik tak nak bagi anak tu, dan anak tu marah...cakap tu duit die,nak beli kat kedai depan...bapanye dah macam segan dan malu ngan aku...mestilah die malu...sbb nmpak sangat mcm die kemaruk dgn duit tu...aku mmg nak sekeh kepala murid aku...tapi aku cakap...ishhh...kamu ni kenapa...duit tu untuk ayah kamu, kamu takde ic lagi...memang tak boleh pegang duit sebanyak tu...baru lah bapak nye lega sket....

sambil anaknye pakai beg, aku sembang lagi...encik cuti ke...tak cikgu..keje ni..ohhh...keje dekat2 sini ke...jap lagi kene masuk keje ye...tak la cikgu...keje kat shah alam...dah balik dah ni...dan serentak tu jgak anak die cakap...haah cikgu...ni hah...bapak saya keje kilang la cikgu...ni hah kunci stor kilangnya...(sambil die tunjuk kunci kilang bapaknye )...sungguh kurang sopan....

tapi apa daya aku...klu ikutkan aku memang aku nak cili mulut anak murid aku...aku rase dah setaun yg lepas aku ngaja murid ni,dah banyak yang aku tegur,...alahai....sedih aku tengok...tolonglah anak2...hormatilah ibu bapa...janganlah bercakap tu main nak cakap je...sebelum cakap fikirlah hati orang lain dulu terguris ke tak...

daaa....

sampai jumpa lagi....

Tuesday, February 5, 2013

Hardware Cafe, Space U8, Shah Alam


Dah lama aku berangan2 nak makan2 kat sini since ada di riview dalam jalan2 cari makan iaitu antara restoran yang direcomended tuk dicuba test makanannya...ape yang best...

Banyak yang best, jom nak senaraikan...

1. Tempat privacy...susun atur perabot memudahkan lelagi ada anak kecik yang activfast macam iman khadijah...

2. Ada wifi..

3. Makanan ada pelbagai menu...eastern, western...tu yang dasat

4. Makanan ada pelbagai kategori, chef recommendation, jjcm recommendation...try test both recomemendation, amat tidak mengecewakan...

5. Banyak ruang legar...cth ruang untuk celebrate birthday party...disediakan satu living hall, ada sofa set,tv and tempat bdak2 main...luas...macam leh masuk 50 orang...

6. Betul2 sebelah tempat bowling...shalin's...of cos la owner nye pemain bowling negara...shalin zulkifli...

7. Ada beberapa pakej tuk wat majlis..cth..press conference, lunch or dinner....mmg dah plan nak buat event di sini...harga pakej yang ditawarkan...bermula rm 10, rm 15 and rm 20..

8. Ketua chef amat berdedikasi lagi2 klu pekejenye siapkan dish lambat...

Ini 2 keping gambar yang sempat suami aku snap...lepas tu mmg makan dgn jayanya la...jadi, jemput semua ke Hardware Cafe, Space U8, Shah Alam...or better call dulu untuk memastikan restoran beroperasi atau tidak...becos klu ada event...mereka akan cocentrate untuk event sahaja....

Boleh call chef radien at 0199422591

ATAU cafe itu sendiri...03 50334888

ade blog juge iaitu hardwarecafe-spaceu8.blogspot.com

Jom tengok menu pilihan kami sekeluarga...


cream cheese chicken with pasta...and burger ape tah name...tapi begernye supertrr terbaik punye sedap...mmg rasenye home made punye daging...chicken pasta tak usah kata...memang lemak berkrim...


aku n iman berebut makan pasta...masa ni fries iman dah tak pandang langsung....

Total bill include air adalah rm 45.00 plus plus....

Pizza untuk ditempah, meru...



Sebenarnya dah agak lama aku mencebur bidang meniaga pizza ni...tapi aku tak cocentrate sangat pon sebab aku kan cikgu...jadik kadang2 aku buat, kadang2 aku buat bile orang oder dan kadangkala aku buat bile laki aku nak makan la...tapi skrang aku dah agak cocentrate memandangkan ada tempahan tetap seminggu skali...

Jadi dengan ini saya mengumumkan sekiranya anda mahu oder pizza berharga RM 15( setakat ini ) untuk layer sardin n rm 20 ( untuk layer ayam )...bolehlah memberitahu saya 2 hari sebelum nya ye untuk saye mempertimbangkan dan mempersiap sedia bahan...minimum order...2 pan pizza...maximum...of cos tak kesah...

Ini antara bahan2 dalam pizza secret recipe saya...

lapis 1....Cheese
lapis 2....Sardin or kari ayam
lapis 3....Hotdog n crab
lapis 4....nanas n cili benggala
lapis 5....cheece,mayo n sauce

feel free to order...012 3766713...my name is aishah...

Monday, February 4, 2013

review pasar borong klang minggu ini...

memang biasa setiap minggu or 2 minggu skali,saya,suami n iman musti g shoping ke pasar borong klang...jarang miss...

minggu ni kuhnun nak g ari sabtu tetapi ditangguhkan ke hari ahad memandangkan sabtu ade kenduri n sibuk sangat nak makan kat hardware cafe,space u8,shah alam...owhh..nanti saye riview harga makanan, rasa, pakej n perasaan kami sekali makan di hardware cafe yang amat selesa dan privacy itu...

walaupun hari ahad kami juge ade beberapa kenduri perlu attend tapi kami tetap gagahkan jua ke pasar borong sebab suami saye dan keluarga saya jarang makan kat luar dan sarapan pagi saye kebiasaannya adalah nasi berlauk...

sebelum kita nak ke pasar besar pertama sekali nawaitu kene betul iaitu sahaja aku mau g membeli barang basah di pasar borong adalah supaya keluarga saya tidak terabai makan n minumnye...haha...pastu konsep juge perlu ditetapkan supaya bajet tak lari...n bawak duit jgn lebey2...supaya kite akan rase teruja nak membeli di pasar borong lagi...untuk kali ni aku rase aku belanja dalam rm 60 kot...

Antara yang aku beli :

1. Sotong kurita kembang...rm 12 sekg...tapi aku beli 1/2 kg saje bersamaan rm 6.00
2. Ikan Bawal hitam....1 kg rm 14...aku dapat 4 ekor bawal...
3. Ikan gerut..yang leh dibuat masak kerutup atau sup...1 kg rm 12...dapat 4 ekor jgak
4. Ikan kerisi...1 kg rm 7.00...dapat 8 ekor rasenye...
5. Ikan merah...1 ekor rm 12.50...beli untuk sup iman...leh jgak wat ompon...seekor
dapat 6 potong..
6. Ikan gelama...rm 7.00 sekg...sedap wat pekasam atau masak tauchu...

itu la tema aku minggu ini...tema ikan laut...takde ikan sungai, udang n sotong...mungkin minggu berikutnya....biasa klu g pasar borong ni parking agak susah jadik hanya aku yang g shopping...while iman n ayahnya tunggu kat parking lot...aku beli pon kejap aje sebab takyah tawar menawar pon,..hege sume same...cume kene pandai tgk keadaan ikan tu sbb klu murah2 sgt pon selalu tak brape fresh...

tapi aku penah dapat ketam 1 bakul rm 15.00 aje...die jual sbb kaki ketam banyak dah patah...memang melantak ketam lah...odw ke pasar borong aku de conversation dgn laki aku...

aku...iman n nape penat sangat tdo tak bangun2...
laki...penat g umah anis la tu...kan sesat...biar la...
aku...sunyinye tak dgr sore iman...ayah minggu ni nak mkn laksa ke
laki...boleh jgak...laksa ibu kan d best...sape leh lawan...
aku...klu ikan sardin murah ibu beli...klu tak,minggu ni takyah mkn laksa..
laki...kan akak nursery asik tanye laksa ibu...
aku...tunggu birthday iman je la...mintak duit yah...

dan seperti dijangka...ikan sardin minggu ni mencatatkan harga yang agak mahal iaitu rm 9.50 sekg...heiii...mahalnye...sorila mr laki...minggu ni takde laksa hokeh...

ape yang aku perati hege ikan agak mahal minggu ni di pasar borong...tak jumpe dah kembung rm 4.00,tongkol rm 4.00 n sardin rm 4.00...nampak nye ikan2 ni dah lebey kurang nak sama level dgn bawal,merah n gerut...jadi lebey baik la aku yg beli yang mahal terus...ape yang masih menarik perhatian aku ke pasar borong klang ni adalah bahan mentahnya yang memang fresh...walaupun mahal drp musim sebelum ni...tapi memang berbaloi....sampai jumpa...daaaa....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, July 22, 2015

tahun 2015..keropok mache hari raya

lagi setengah penggal...2015 pun akan melabuhkan tirainya...

tapi blog ni masih cenggitu jugak..hihi...jadi sarang labah2 pulak,
banyak jugak bak share...sebab sayang kat blog ni...
tempat bebel, tempat sembang dan diari untuk semua memori,mana bisa nak dihapuskan blog ni kan

anyway...tq so much pada customer yang search keropok mache n oder masuk dengan masyuk..
alhamdulillah...bercerita pasal keropok mache

tahun 2015 ni mmg takde plan nak jualkan keropok mache makcikku itu tapi kuasa Allah siapa sangka dan boleh hanlang..
boleh tiba sekelip mata dan kadangkala diambil sekelip mata...

mungkin juga rezeki anak2 yatim yang dia jaga...yup...dia ibu tunggal...
apa yang aku respect ngan keropok mache die...
kualiti tetap sama walaupun aku tahu ikan bilis, telur smua mahal..
santan juga terasa...tebal tapi ranggup...sebab ada customer yg penat complaint cepat pecah..

jadi uolls...call me klu berminat akan keropok mache..
kualiti dijamin..insyaallah
rm 20 per 50 pcs,insyaallah puashati
call/whatsapp/telegram 0123766713

Wednesday, April 9, 2014

peta pemikiran ithink, peta pelbagai alir





Baiklah, kite teruskan dengan peta pelbagai alir...

peta pemikiran i think,peta bulatan



Assalamualaikum Dan salam sejahtera,
Lama benar rasenye tak berblog,sibuk dengan pelbagai urusan..
Jadi hari ni tiba2 rasa nak share INI..untuk mata pelajaran bahasa melayu tahun 1..saya akan menpublish beberapa lagi hasil kerja murid beserta penulisan rancangan Harian..

P/s..tiba-tiba rasa macam I student yang kene buat blog...just enjoy our precious life everybody...

Wednesday, September 18, 2013

18 September 2013...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Sungguh lama rase tak bersiaran sampai rase elok aku buang aje blog ni ke laut tapi bile tengok balik entry lama-lama...menebal sungguh rase kasih sayang kepada blog ni....

Lagi2 la rasenye agaknye nanti dalam pantang aku leh selalu update blog...ye haaa....ni adalah trimester terakhir mengandung aku...kandungan dah mencecah hampir ke penghujung...ape yang leh aku katakan...bile nurse cakap berat badan awak turun sket...aku gembira...nurse pon nampak gembira tuk aku....

takyah citer panjang2 la..meh layan gambo anak dara saya yang makin marvelous perangainye semenjak perut ibu membesar bagaikan juara ini...



Ini adalah gambar lakonan semata2...iman tak tdo sebenarnya...



Atuk ialah atuk kesayangan iman dan iman adalah cucu kesayangan atuk...takleh berenggang ok klu dah jumpe...ini during majlis kawen cik enon iman...



We all sekeluarga on kawen cik enon...

Ini saje dulu la buat arini....sebenarnye malas nak type entry sebab dah takleh meniarap...tak syiokkk....semoga kita akan selalu jumpe lagi...daaaa.....

Saturday, February 16, 2013

mengeratkan hubungan silaturrahim

Bukankah time kite g kenduri kite akan jumpe ramai saudara mara dan ia amat menyeronokkan,..ye,,,satu motif kenduri adalah untuk berjumpe sedara mara,mengeratkan silaturrahim...dan kadangkala of cos gosip...hehehe.,,jom tgk gambo family aku during majlis bertunang adik sepupu aku....


Gambar 1... ni gambo family aku dgn orang yang bertunang...



Gambar 2 ....aku,iman n babah aku atau datuk iman...posing sebelum majlis mula...




Gambar 3 ... adik beradik mak aku...iaitu mak aku, asu, udo n cikli..of cos woo yg tudung biru serta gambar sepupu2 woo n kakak ipar woo...aku sebak tgk gambar ni bler arwah mamak mus dah takde lagi bersama kami untuk bergambar...al fatihah buat pakcik aku...


Gambar akhir adalah gambar orang yang bertunang dengan makcik2 n pakcik aku...


moga keluarga besar kami sentiasa diberkati dan dirahmati Allah hendaknya...amin...

sampai jumpa...daaa....


Mengidam...

Salam semua...

Aku mula2 tak perasan,memang langsung tidak perasan, yg aku perasan, hari2 aku nak kuey teow kungfu...

aku pon tak nak berharap...sebabnye selalu berharap dan kecewa...alhamdulillah...nanti aku akan sambung entry persepsi tentang berurut part 2 plak memandangkan tu antara popular post...

aku check sendiri je...lom g klinik...alhamdulillah..iman khadijah dapat menyusu ngan aku sampai umur 2 taun walaupun not fully bf...but 80% bf...20% lagi menyusu botol kat nursery...dan menjelang iman khadijah 2 taun on march ini insyaallah the best hadiah untuknye, die akan jadik seorang kakak...

doakan den berjaya menempuhi fasa mabuk yang dah bermula ini dengan jayanya...dan kat bawah ini dipertontonkan kuey teow kungfu yang setiap hari aku mengidam...dan nasi kandar sultana yang memang terbaik dari ladang teluk intan...

sampai jumpa...daaa.....

Friday, February 8, 2013

mulut dan budi bahasa seorang murid

alhamdulillah...sehingga kini aku dikurniakan kesihatan dan rezeki yang murah...semoga segalanya diberkati..salam hari jumaat semua...

rase terpanggil mahu berkongsi satu cerita iaitu conversation aku n seorang bapa murid aku during mengambil wang bantuan persekolahan rm 100...ceritanya begini...

selepasa diberi taklimat dan wang untuk diagihkan pada murid,aku pun mula bergerak ke kelas...murid juge dikehendaki datang semasa tu..dalam perjalanan aku dah nampak ramai ibu bapa beratur depan kelas anak mereka..nak menunggu cikgu yang tak kunjung tiba...padahal masa meeting singkat tu pon kami dah nampak kelibat ramai ibu bapa beratur nak dapatkan wang tersebut...

ye la..kita sebagai manusia bukan semua berlatar belakang yang sama...namun kita perlu sentiasa bersyukur...ada kaya,sederhana, dan mungkin kurang mampu...yess...all these colours kite boleh lihat di muka dan cara ibu bapa murid2 ni...kadang2 kita akan rase...nak amik duit baru nak datang jumpa...tapi biasa sebagai seorang guru...hati kite akan berkata...diorang memerlukan wang tersebut..lebih2 lagi untuk aku yang kebanyakan murid dari kelas sederhana...

Jadi...mulut tak tergamak nak cakap suh bayar yuran bagu those ibu bapa yang datang tuk ambil duit hari tersebut...memang standard ada ibu bapa belum bayar yuran untuk anaknye...tapi klu dilihat dari muka ibu bapa tersebut, sanggupkah aku???memang tak sanggup sementelah ibu bapa tu juge macam malu dengan aku...tapi aku buat2 tak tau aje...macam tak tahu yang die belum bayar yuran lagi...\

tapi ape yang buat aku sakit hati adalah mulut dan budi bahasa seorang murid aku...kisahnya...ayahnye datang lambat...ye la..aku pon paham...orang masing2 bekerja...klu die keje kilang...klu cuti kene potong gaji lak...jadik bapa murid ni datang lewat...dalam kes ni...bapa murid ni keje kilang....

geram sungguh aku dengan die...bila ramai yang dah balik, murid ni habaq kat aku...cikgu aishah bagi saya la duit tu...saya nak beli hp...yang macam cikgu aishah punye...heiii...tingginye taste anak murid ingat rm 100 boleh beli macam2 ke zaman skrang...masa ni aku dah mula rase bersalah juge...rase nak beli hp nokia rm 90 hengget je pkai depan anak murid...sebab imiginasi sesetgh murid begitu...aku hangin...aku ckp...ini klu takde ic takleh amik..kene ibu atau bapa yang amik...die jawab lagi...ala cikgu...tu kan duit saye...aku dah macam malas nak layan masa ni...

then tak lama lepas tu ayahnye datang...dengan pakaian keje...memang hati aku tersentuh sbb aku tgk dari segi pakaian aku tahu yang keje nye bukan senang...aku dah memang kenal bapa murid ni...then die pon isi semua benda,sign n aku pon serahkan angpow duit...tau ape jadi....anaknye serta merta tarik angpow tu seolah2 nak merampas duit tu masa ayahnye nak masukkan dalam dompet yang aku tengok pon dah takde cash sangat...

ayahnye cpat2 tarik tak nak bagi anak tu, dan anak tu marah...cakap tu duit die,nak beli kat kedai depan...bapanye dah macam segan dan malu ngan aku...mestilah die malu...sbb nmpak sangat mcm die kemaruk dgn duit tu...aku mmg nak sekeh kepala murid aku...tapi aku cakap...ishhh...kamu ni kenapa...duit tu untuk ayah kamu, kamu takde ic lagi...memang tak boleh pegang duit sebanyak tu...baru lah bapak nye lega sket....

sambil anaknye pakai beg, aku sembang lagi...encik cuti ke...tak cikgu..keje ni..ohhh...keje dekat2 sini ke...jap lagi kene masuk keje ye...tak la cikgu...keje kat shah alam...dah balik dah ni...dan serentak tu jgak anak die cakap...haah cikgu...ni hah...bapak saya keje kilang la cikgu...ni hah kunci stor kilangnya...(sambil die tunjuk kunci kilang bapaknye )...sungguh kurang sopan....

tapi apa daya aku...klu ikutkan aku memang aku nak cili mulut anak murid aku...aku rase dah setaun yg lepas aku ngaja murid ni,dah banyak yang aku tegur,...alahai....sedih aku tengok...tolonglah anak2...hormatilah ibu bapa...janganlah bercakap tu main nak cakap je...sebelum cakap fikirlah hati orang lain dulu terguris ke tak...

daaa....

sampai jumpa lagi....

Tuesday, February 5, 2013

Hardware Cafe, Space U8, Shah Alam


Dah lama aku berangan2 nak makan2 kat sini since ada di riview dalam jalan2 cari makan iaitu antara restoran yang direcomended tuk dicuba test makanannya...ape yang best...

Banyak yang best, jom nak senaraikan...

1. Tempat privacy...susun atur perabot memudahkan lelagi ada anak kecik yang activfast macam iman khadijah...

2. Ada wifi..

3. Makanan ada pelbagai menu...eastern, western...tu yang dasat

4. Makanan ada pelbagai kategori, chef recommendation, jjcm recommendation...try test both recomemendation, amat tidak mengecewakan...

5. Banyak ruang legar...cth ruang untuk celebrate birthday party...disediakan satu living hall, ada sofa set,tv and tempat bdak2 main...luas...macam leh masuk 50 orang...

6. Betul2 sebelah tempat bowling...shalin's...of cos la owner nye pemain bowling negara...shalin zulkifli...

7. Ada beberapa pakej tuk wat majlis..cth..press conference, lunch or dinner....mmg dah plan nak buat event di sini...harga pakej yang ditawarkan...bermula rm 10, rm 15 and rm 20..

8. Ketua chef amat berdedikasi lagi2 klu pekejenye siapkan dish lambat...

Ini 2 keping gambar yang sempat suami aku snap...lepas tu mmg makan dgn jayanya la...jadi, jemput semua ke Hardware Cafe, Space U8, Shah Alam...or better call dulu untuk memastikan restoran beroperasi atau tidak...becos klu ada event...mereka akan cocentrate untuk event sahaja....

Boleh call chef radien at 0199422591

ATAU cafe itu sendiri...03 50334888

ade blog juge iaitu hardwarecafe-spaceu8.blogspot.com

Jom tengok menu pilihan kami sekeluarga...


cream cheese chicken with pasta...and burger ape tah name...tapi begernye supertrr terbaik punye sedap...mmg rasenye home made punye daging...chicken pasta tak usah kata...memang lemak berkrim...


aku n iman berebut makan pasta...masa ni fries iman dah tak pandang langsung....

Total bill include air adalah rm 45.00 plus plus....

Pizza untuk ditempah, meru...



Sebenarnya dah agak lama aku mencebur bidang meniaga pizza ni...tapi aku tak cocentrate sangat pon sebab aku kan cikgu...jadik kadang2 aku buat, kadang2 aku buat bile orang oder dan kadangkala aku buat bile laki aku nak makan la...tapi skrang aku dah agak cocentrate memandangkan ada tempahan tetap seminggu skali...

Jadi dengan ini saya mengumumkan sekiranya anda mahu oder pizza berharga RM 15( setakat ini ) untuk layer sardin n rm 20 ( untuk layer ayam )...bolehlah memberitahu saya 2 hari sebelum nya ye untuk saye mempertimbangkan dan mempersiap sedia bahan...minimum order...2 pan pizza...maximum...of cos tak kesah...

Ini antara bahan2 dalam pizza secret recipe saya...

lapis 1....Cheese
lapis 2....Sardin or kari ayam
lapis 3....Hotdog n crab
lapis 4....nanas n cili benggala
lapis 5....cheece,mayo n sauce

feel free to order...012 3766713...my name is aishah...

Monday, February 4, 2013

review pasar borong klang minggu ini...

memang biasa setiap minggu or 2 minggu skali,saya,suami n iman musti g shoping ke pasar borong klang...jarang miss...

minggu ni kuhnun nak g ari sabtu tetapi ditangguhkan ke hari ahad memandangkan sabtu ade kenduri n sibuk sangat nak makan kat hardware cafe,space u8,shah alam...owhh..nanti saye riview harga makanan, rasa, pakej n perasaan kami sekali makan di hardware cafe yang amat selesa dan privacy itu...

walaupun hari ahad kami juge ade beberapa kenduri perlu attend tapi kami tetap gagahkan jua ke pasar borong sebab suami saye dan keluarga saya jarang makan kat luar dan sarapan pagi saye kebiasaannya adalah nasi berlauk...

sebelum kita nak ke pasar besar pertama sekali nawaitu kene betul iaitu sahaja aku mau g membeli barang basah di pasar borong adalah supaya keluarga saya tidak terabai makan n minumnye...haha...pastu konsep juge perlu ditetapkan supaya bajet tak lari...n bawak duit jgn lebey2...supaya kite akan rase teruja nak membeli di pasar borong lagi...untuk kali ni aku rase aku belanja dalam rm 60 kot...

Antara yang aku beli :

1. Sotong kurita kembang...rm 12 sekg...tapi aku beli 1/2 kg saje bersamaan rm 6.00
2. Ikan Bawal hitam....1 kg rm 14...aku dapat 4 ekor bawal...
3. Ikan gerut..yang leh dibuat masak kerutup atau sup...1 kg rm 12...dapat 4 ekor jgak
4. Ikan kerisi...1 kg rm 7.00...dapat 8 ekor rasenye...
5. Ikan merah...1 ekor rm 12.50...beli untuk sup iman...leh jgak wat ompon...seekor
dapat 6 potong..
6. Ikan gelama...rm 7.00 sekg...sedap wat pekasam atau masak tauchu...

itu la tema aku minggu ini...tema ikan laut...takde ikan sungai, udang n sotong...mungkin minggu berikutnya....biasa klu g pasar borong ni parking agak susah jadik hanya aku yang g shopping...while iman n ayahnya tunggu kat parking lot...aku beli pon kejap aje sebab takyah tawar menawar pon,..hege sume same...cume kene pandai tgk keadaan ikan tu sbb klu murah2 sgt pon selalu tak brape fresh...

tapi aku penah dapat ketam 1 bakul rm 15.00 aje...die jual sbb kaki ketam banyak dah patah...memang melantak ketam lah...odw ke pasar borong aku de conversation dgn laki aku...

aku...iman n nape penat sangat tdo tak bangun2...
laki...penat g umah anis la tu...kan sesat...biar la...
aku...sunyinye tak dgr sore iman...ayah minggu ni nak mkn laksa ke
laki...boleh jgak...laksa ibu kan d best...sape leh lawan...
aku...klu ikan sardin murah ibu beli...klu tak,minggu ni takyah mkn laksa..
laki...kan akak nursery asik tanye laksa ibu...
aku...tunggu birthday iman je la...mintak duit yah...

dan seperti dijangka...ikan sardin minggu ni mencatatkan harga yang agak mahal iaitu rm 9.50 sekg...heiii...mahalnye...sorila mr laki...minggu ni takde laksa hokeh...

ape yang aku perati hege ikan agak mahal minggu ni di pasar borong...tak jumpe dah kembung rm 4.00,tongkol rm 4.00 n sardin rm 4.00...nampak nye ikan2 ni dah lebey kurang nak sama level dgn bawal,merah n gerut...jadi lebey baik la aku yg beli yang mahal terus...ape yang masih menarik perhatian aku ke pasar borong klang ni adalah bahan mentahnya yang memang fresh...walaupun mahal drp musim sebelum ni...tapi memang berbaloi....sampai jumpa...daaaa....